Start bouw Mariskwartier officieel

Op donderdag 15 maart jl. werd officieel het uitgestelde startsein gegeven voor de bouw van het Mariskwartier. Inmiddels is de bouw sinds juli 2017 in volle gang en heeft de woontoren al een aardige hoogte bereikt. Op feestelijke wijze werd als bijzondere handeling de naam van de woontoren onthuld door wethouder Hans Versluijs. De toren wordt straks in gebruik genomen onder de naam Arij Pleijsier toren.

Met het Mariskwartier is Vlaardingen straks een mooie buurt in het centrum rijker. In opdracht van Woningstichting Samenwerking bouwt ontwikkelaar Van Wijnen hier 117 sociale huurwoningen en 24 door een belegger te verhuren woningen in een prijscategorie net boven de sociale huurprijs.

Tijdens het officiële moment kwamen alle betrokken partijen aan het woord. Er was in het bijzonder aandacht voor de klimaatbestendigheid van het nieuwbouwplan. Het appartementenblok naast de woontoren wordt straks namelijk onder andere voorzien van een zogenaamd blauw dak. Dit is een dak dat bij zware regenval, water tijdelijk opslaat en dit pas na verloop van tijd gedoseerd op het riool loost. Dit ontlast het riool en de straat bij zware regenval. Dit werd door het Hoogheemraadschap toegelicht aan de hand van een animatiefilm.

Een andere bijzonderheid is dat er in de openbare ruimte tussen de woontoren en de overige appartementen langs de Cronjéstraat een pleintje komt met verwijzingen naar het voormalige badhuis uit de Marisstraat, dit door een deel van de bestaande voorgevel van het badhuis hier terug te plaatsen.

Wethouder Hans Versluijs: “Het Mariskwartier past volledig in de ambities van het Actieplan Wonen. Goede sociale huurwoningen met  duurzame en toekomstbestendige maatregelen die leiden tot een goed woon- en leefklimaat in de binnenstad. Een prachtig project en een verrijking voor de binnenstad."

Raymond Kelfkens, bedrijfsleider bij Van Wijnen: “Samen met architectenbureau Groosman en in opdracht van Woningstichting Samenwerking hebben we het plan voor Mariskwartier ontwikkeld. Wat we hier realiseren zijn woningen met het comfort en de duurzaamheid van nu, maar met een sfeer die duidelijk verwijst naar vroeger. Zo passen de woningen perfect bij de omgeving. 24 woningen worden verhuurd door belegger Woonhave. We zijn trots op de integrale aanpak met Woningstichting Samenwerking en Woonhave. Deze aanpak resulteert nu in een vloeiend bouwproces.”

Architectenbureau Groosman: “De woontoren fungeert als stedenbouwkundig eindpunt van het winkelcentrumgebied. De architectuur doet mee met die van de Cronjéstraat. De woningen ten noorden van de toren sluiten met hun kleinschaligheid mooi aan op de omliggende wijk. Bijzonder is dat ze in het verlengde van het ‘groenste straatje van Vlaardingen’ liggen. We hopen dat het een inspiratiebron mag zijn voor de toekomstige bewoners en dat ons ontwerp een bijdrage levert aan de gezonde stad.”

Directeur-bestuurder van Woningstichting Samenwerking Ton van der Steen sluit zich bij deze quotes aan en spreekt van betaalbaar en comfortabel wonen in de binnenstad.

Naar schatting kunnen de eerste woningen in het eerste kwartaal van 2019 worden opgeleverd. Op de “dag van de bouw” in juni van dit jaar zal de bouwplaats ook opengesteld worden voor omwonenden en andere geïnteresseerden.

Het Mariskwartier maakt deel uit van het Actieplan Wonen, de woonvisie tot 2030 van de gemeente Vlaardingen en woningcorporaties Waterweg Wonen en Woningstichting Samenwerking Vlaardingen om van Vlaardingen een steeds aantrekkelijker woonstad te maken.

 

Geplaatst in: Mijn Stad

Terug naar overzicht