100-jarige Sam de Korte gaat met zijn tijd mee

Hij doet zelf zijn boodschappen en kookt elke dag. Meneer S.C. de Korte – "zeg maar Sam" – is er voor een bijna 101-jarige bijzonder goed aan toe. Hij gaat bovendien duidelijk met zijn tijd mee. Via Skype heeft hij contact met familieleden, tot in Canada toe. En pas liep hij bij het kantoor van Woningstichting Samenwerking binnen en kreeg uitleg over het digitale klantportaal.

    

De Korte is een echte Vlaardinger. Hij kwam er in september 1916 ter wereld in de Willem Beukelszoonstraat en groeide op in de Arnold Hoogvlietstraat en omgeving. "Daar heb ik een groot deel van mijn jeugd doorgebracht, dicht bij de Schiedamseweg. Ik herinner me nog de erepoorten die daar stonden op Koninginnedag. Dat was destijds 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Toen de Tweede Wereldoorlog begon zag ik de donkere wolken boven Rotterdam. Verder was de lucht helemaal blauw…"
 

Postdirecteur

Na zijn jaren op school kwam De Korte bij de PTT terecht. "Als loketambtenaar heb ik een beetje door het district gezworven. Op het laatst was ik tien jaar postdirecteur in Limburg, in Horst om precies te zijn. In 1975 ging ik met pensioen." Lachend: "Ik ben nu langer met pensioen dan ik heb gewerkt."

Hij was gehecht aan zijn geboorteplaats, ook door de familie, en keerde dus vanuit Limburg terug naar Vlaardingen. Met zijn vrouw ging hij wonen aan de Louise de Colignylaan, bijna boven in een hoge flat met een schitterend uitzicht. "Ik heb altijd een kijker bij de hand", wijst De Korte naar het grote venster dat hem al meer dan veertig jaar een panoramische blik op de verre omgeving biedt.

Vlaardingen is veranderd en gegroeid. Op de plaats waar hij nu woont, was vroeger een weiland. De 100-jarige kan het zich nog goed herinneren. Relativerend: "Vroeger veranderde Vlaardingen ook. Als je er een paar jaar niet was geweest, vond je soms een heel andere stad terug. Zoals in 1951, bij de doorbraak voor het Liesveld."
 

Matigheid in alles

Als Sam de Korte de vraag krijgt hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om er zo goed aan toe te zijn op hoge leeftijd, zegt hij: "Matigheid in alles. Niet roken, niet drinken – met een fles wijn doe ik een jaar – en gezond eten. Ik ben pas overgestapt op een ander dieet, en nu voel ik me nog beter." Een ander deel van zijn geheim is positief zijn, veel slapen en met humor door het leven gaan. Een voorbeeld: als de vrij kleine De Korte zich voorstelt, zegt hij er meteen achteraan: "Zoals u ziet."

Met de tijd meegaan houdt de geest levendig. Een jaar of vier geleden kocht hij een laptop. "Ik gebruik hem niet voor m’n bankzaken en mijn belastingaangifte, maar wel voor correspondentie met de familie. Ik Skype met een nicht in Canada. Zoiets was vroeger ondenkbaar. Hoe het klantportaal van Woningstichting Samenwerking werkt, weet ik. Ik heb de inloggegevens en kreeg aan de balie meer uitleg over het gebruik. Als ik het nodig heb, kom ik er wel uit, hoor. Wel makkelijk, zo’n computer. Tja, je moet een beetje met je tijd meegaan, hè."

Geplaatst in: Mijn Samenwerking

Terug naar overzicht